Videostreaming – en fara för miljön?

Videostreaming – en fara för miljön?

Idag finns det mängder med olika streamingtjänster som du kan använda dig av för att titta på serier och filmer på nätet, men visste du att sajter som HBO och Netflix faktiskt gör av med otroligt stora mängder av energi? En ny rapport från Greenpeace visar dessutom att den största mängden energi inte kommer från förnybara källor, vilket innebär att miljön påverkas negativt.

Många är vi som maratontittar på serier på streamingtjänster. Den senaste säsongen av Tiger King har precis lanserats och vill man känna på nostalgi på riktigt är det Friends som gäller. Att titta på serier har blivit en del av mångas vardag och det är inte ovanligt att man tittar på flera avsnitt och till och med säsonger på en och samma dag. Dock är detta konstanta tv-tittande allt annat än bra för klimatet och det gäller specifikt för den som använder sig av HD. Jämför man med många andra aktiviteter som kan utföras på internet så är HD-videor det absolut mest energikrävande som finns.

Streama snällare och se över elbolaget

Det finns flera sätt för att kunna fortsätta titta på dina favoritserier och minska växthuspåverkan såväl som din energiförbrukning i hemmet. Till att börja med kan du se över ditt elbolag och se om du hittar grönare och billigare el hos en ny leverantör. Det bästa är att först jämföra, så att du ser vad marknaden har att erbjuda.

Ett annat alternativ är att använda snällare streamingtjänster. Ytterst få är t.ex. medvetna om att Youtube är det bästa och mest miljövänliga alternativet idag, med en energiförbrukning på hela 56 % som kommer från förnybara källor. Jämför man detta med t.ex. HBO kan man se en väldigt stor skillnad, men sämst av alla ligger idag Netflix med endast 17 % från förnybar energi.

Ett bra val är således att skippa streamingtjänster som Netflix och HBO och istället välja att streama via Youtube. Youtube var förr något som främst associerades med kortare klipp, men idag kan du hitta mängder med olika filmer, dokumentärer och serier att välja mellan.

Varför är det viktigt att byta elbolag?

Elbolaget är något som du bör se över med jämna mellanrum. Tyvärr är det många som ”fastnar” för länge i det elbolag som de har idag. Det kan handla om att man helt enkelt känner sig nöjd och inte finner någon större orsak till att byta, men det kan också handla om att man inte vet hur man går tillväga eller vilka elbolag som finns.

Att byta elbolag är inget måste, men det kommer ut nya företag på marknaden var och varannan dag. Det kan därför vara en mycket god idé att se över vad som finns och jämföra elavtal mot varandra. Det finns ingen anledning till att du ska betala för mycket för elen i onödan och att sänka dina elkostnader kan du göra utan att tumma på miljön. Det finns många elbolag som använder sig av energi från naturen. Sol, vind och berg är vanliga alternativ, såväl som vatten.