Håll koll på avtalen vid videostreaming

Håll koll på avtalen vid videostreaming

Videostreaming ökar allt mer i popularitet. För dig som är filmskapare finns det möjlighet att tjäna pengar på dina videor, men innan du börjar gäller det att ha ordning på dina avtal. Du behöver avtal både med de medverkande personerna i dina videor och med den streamingplattform du ska visa ditt innehåll på.

Brinner du för att skapa videor och att dela dessa med dina följare? Videostreamingtjänster ökar allt mer i popularitet hos svenskarna. Därför kan det vara ett bra läge att ta steget till att bli professionell i ditt filmande och ta betalt för din videostreaming. Här får du några tips som kan vara bra att tänka på.

Avtal med de medverkande i videon

Enligt dataskyddsförordningen, GDPR, behövs det oftast ett samtycke från de medverkande i dina videor. Det kan bli många olika avtal att hålla koll på, men avtalshantering behöver inte vara krångligt. Idag finns det smidiga lösningar att tillgå digitalt. Se till att upprätta ett avtal med de medverkande personerna i din video redan innan ni börjar filma. Det är viktigt att både du som filmskapare och de medverkande känner sig trygga med vad som gäller för användningen av videon. Så fort du filmar en person, och det går att se vem personen är, räknas det som lagring av en personuppgift. Därför kan du behöva avtal även med personer som inte är i direkt huvudfokus i dina videor.

Avtal med streamingtjänsten

I och med corona ökade intresset för streamade videor ytterligare. Flera nya streamingtjänster har därför startats och för dig som skapar videoinnehåll finns det många plattformar att överväga. Läs på om olika streamingföretag och deras inriktningar innan du kontaktar dem för ett samarbete. När du väl kommit så långt att en streamingtjänst är intresserad av dina videor är det viktigt att du ser över avtalet mellan dig och företaget. Oftast har streamingföretagen färdiga avtal, men det är viktigt att du som filmskapare läser igenom detta noga och känner dig helt bekväm med innehållet. Stämmer inte avtalet överens med din bild av hur tillstånd för användning med mera ska se ut är det viktigt att föra en dialog med streamingtjänsten tills båda parter är överens.

Ligg steget före

Det kan vara klokt att redan i förväg skriva ner dina avtal, eller åtminstone ett utkast till dem. Det ger ett mer professionellt intryck att ha tänkt igenom vilka punkter som är viktiga för dig som filmskapare redan innan du ska upprätta avtal med andra parter. Samtidigt måste du vara beredd på att vara flexibel och öppen för revideringar i dina avtal, så att de passar samtliga inblandade.